Kirjoittaja Suvi Juopperi 09.01.2020 0

Kodin riskit. Meiltä kysytään aika usein miten oman kodin henkilö- ja omaisuusriskejä voi välttää.
On toki olemassa monen moisia turvajärjestelmiä yms, mutta loppujen lopuksi suurin osa riskeistä on vältettävissä laittamalla alla olevat asiat kuntoon. Taustana listalle on kokemus sähköalan ammattilaisen, palontutkijana sekä vahinkoselvityksiä tehneenä.

 Katso, että koti- ja irtaimistovakuutus on ajan tasalla ja riittävän kattava

 Jos olet yli 2vkoa reissussa, niin sulje päävesihana (ehto on vakuutusyhtiöiden suojeluohjeissa ja voi aiheuttaa vakuutuskorvauksen alentumisen, mikäli laiminlyödään)

 Hanki jääkaapin, pakastimen ja astianpesukoneen alle vuotovesikaukalot

 Jos joku sähkölaite alkaa pitää outoa ääntä/hajua, poista se käytöstä välittömästi

 Pidä ladattavat sähkölaitteet latauksessa vain päiväaikaan ja paikoissa, joiden välittömässä läheisyydessä ei ole helposti syttyvää materiaalia

 Huolehdi ettei lieden päällä tai vieressä säilytetä palavaa materiaalia

 Älä koskaan kuivaa pyykkiä saunassa, äläkä käyttäkö sitä varastona

 Älä jätä palo- tai vesivahinkoriskiä aiheuttavia sähkölaitteita päälle, mikäli lähdet pois kotoa (pesukone, astianpesukone, uuni, liesi, kiuas)

 Huolehdi, että palovaroittimia on vähintään 1kpl per kerros sekä alkavaa 60m2 kohden ja että ne ovat kunnossa. Suositus kuitenkin on, että jokaisessa makuuhuoneessa olisi lisäksi omansa. Palovaroittimien toimintavalmius pitää testata myös vähintään kerran vuodessa ja ilmoitin ei saa olla yli 10 vuotta vanha.

 Jos kiinteistössä on tulisija, tulee sen kunto tarkistaa ja nuohota vähintään kerran vuodessa. Lisäksi tulisijaa tulee käyttää muutenkin maltillisesti eikä ylilämmittää pitkiä aikoja.

 Huolehdi, että kodissasi on sekä sammutinpeite että sammutin saatavilla helposti ja että kaikki kodin aikuiset osaavat niitä käyttää.

 Opeta lapsillesi nopea poistuminen kodista vaaratilanteessa.

 Jos kotisi/kiinteistösi sijaitsee haja-asutusalueella tai se on usein tyhjillään, kannattaa harkita lisäturvaa jonkin turvajärjestelmätoimittajan kautta.

 

-Juha Alhainen, SSEP Finland Oy

Jaa artikkeli

Keskustelu

0 kommenttia